چکیده
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان بر آن است تا ضمن فروش سیمان اطلاعاتی نیز در خصوص سیمان و مطالب مرتبط با آن در اختیار شما علاقه مندان قرار دهد. در طراحی ساختمان، محاسبه انرژی هزینه های بسیاری در پی دارد. اما طراحان انرژی با در نظر گرفتن جهت گیری ساختمان، پیکربندی، طرز قرارگیری پنجره ها و سیستم های مکانیکی و روشنایی، میتوانند ساختمانی سبز طراحی کنند. علاوه بر آن انتخاب سیستم سازه ای، فولاد، چوب یا بتن و همچنین ترکیب کردن مصالح بوم آورد و مصالح بازیافتی میتواند در کاهش مصرف انرژی جهت گرمایش و سرمایش و نیز سازگاری با محیط زیست تاثیرگذار باشد.
هدف از طراحی پایدار رسیدن به کارایی بالا برای به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی ساختمان در طول چرخه عمر آن می باشد. که پایداری را می توان در موارد زیر خلاصه نمود: حفاظت از آب و انرژی و منابع و حفاظت از جو و استفاده بهینه از مواد. این مقاله جنبه های ساخت و ساز بتنی را در جهت سازگاری با محیط زیست بررسی میکند. که این سیستم تا چه حدی میتواند به عنوان ساختمانی سبز در ساخت و ساز جدید مورد بهره داری قرار گیرد.
مقدمه
طراحی ساختمان های پایدار از طریق یک رویکرد یکپارچه ساخت و ساز صورت می پذیرد که شامل مشارکت مالکان و مجریان و تأمین کنندگان و استفاده کنندگان از ساختمان و در نهایت طراحان حرفه ای در طول اجرای پروژه است. هدف از یک طراحی سبز رسیدن به عملکرد بالا و به حداقل رساندن تأثیرات زیست محیطی ساختمان ها در طول چرخه عمر آن هاست. به عنوان مثال برای رسیدن به این هدف معماران با شناخت اقلیم و مصالح مناسب، طراحی همساز با محیط را انجام می دهند و مهندسین سازه، سیستم های سازه ای را در فاز اولیه طراحی مورد بررسی قرار می دهند که از فولاد و یا بتن و یا چوب استفاده کنند که هر یک تا چه حدی از انرژی مورد نیاز جهت سرمایش و گرمایش را کاهش میدهد. هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد همچنین توانایی ترکیب کردن مصالح محلی و بازیافت شده را به مصالح مورد مصرف در پروژه ساختمانی بدهد. مهندسین مکانیک نیز باید هزینه مصرف انرژی را با انتخاب سیستم های مکانیکی و روشنایی مناسب به حداقل برسانند. این مقاله بر اساس یکسری تحقیقات صورت گرفته قبلی جمع آوری شده است و نتایج این تحقیقات را با جنبه هایی از مزایا و خصوصیات سازه های بتنی در جهت ایجاد ساختمان های پایدار بیان میکند.
بهینه سازی عملکرد انرژی
در ذخیره انرژی در ساختمان ها باید مواردی چون اقلیم منطقه، قرارگیری ساختمان، هزینه انرژی مورد نیاز، نوع سازه و سیستم ساختمانی و مصالح مصرفی مورد توجه قرار بگیرند و تا حد امکان باید در بهینه سازی مصرف انرژی و عملکرد آن تلاش نمود. یک مطالعه تحقیقاتی در مورد چندین ساختمان در محدوده های آب و هوایی متفاوت توسط یک شبیه سازی تأثیر جرم حرارتی در ساختمان های قاب بتنی نسبت به ساختمان های قاب فولادی را نشان می دهد. و خواص حرارتی بتن در ساختمان ها را در جهت صرفه جویی در هزینه انرژی بیان میدارد.
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد همه ساختمان های تجاری 5 طبقه هستند که ابعاد پلان آنها 32 در 32 متر است. سیستم های ساختمانی در نظر گرفته شده سازه فلزی و قاب بتنی پیش ساخته به همراه سه نوع دیوار متفاوت است. دیوارها شامل دیوار با عایق بیرونی، دیوار سبک و دیوار پیش ساخته بتنی است. منظور از دیوار سبک، دیواری متشکل از فریم های آلومینیومی با ترکیبی از شیشه و صفحات فلزی عایق است که به جز بار خود بار دیگری(مرده ساختمان) را تحمل نمی کند.
این برنامه شبیه سازی، انرژی مورد مصرف سالیانه و در فواصل ساعت به ساعت را محاسبه می کند که این مدلسازی با انرژی مورد نیاز ساختمان هایی با این سیستم های سازه ای و دیوارها مطابقت می کند. سیستم سقف ها نیز تیر فلزی با دال بتنی است. جدول یک خلاصه ای از خصوصیات ساختمان های در نظر گرفته شده است.
عناوین مشخص شده، مختصر مشخصات ساختمان ها است که حرف اول به سیستم دیوا بیرونی اشاره دارد. E مختصر EIFS(Exterior Insulation Finishing) سیستم عایق بیرونی و C مختصر دیوار سبک(Curtain Wall)، M مخفف بتن پیش ساخته(Precast Concrete) که دلیل استفاده از M، اثر جرم حرارتی بتن (Thermal Mass Effects) است. حرف دوم بیانگر سیستم سازه ای و دیوارهای داخلی و سقف ها می باشد. L برای سبکی و کم وزنی(Light) و M برای جرم(Mass) بکار رفته است. X نشان میدهد که پوشش ساختمان بیش از حد استاندارد مورد نیاز است و در نهایت I بیان میدارد که بارهای داخلی(Internal Iods) نزدیک هسته مرکزی جمع شده اند. ضخامت بتن سقف 30 سانتی متر در نظر گرفته شده اگر چه ضخامت معمول برای سقف های بتن پس تنیده 20 سانتی متر است. اما در این مطالعه سقف 30 سانتی متری مورد بررسی قرار گرفته است. چون این ضخامت اجازه میدهد تا دهانه طولانی تر باشد و فضای طبقات بیشتر قابل استفاده باشد.
ساختمان های EM و CM و MM به ترتیب شبیه به EL و CL و ML هستند. جز آن هایی که بتن بیشتری در سقف و دیوارهای داخلی دارند. ساختمان های MLX و MMX به ترتیب شبیه به ML و MM هستند به جز آنهایی که پوشش ساختمان، مقداری بیش از حد استاندارد آیین نامه است. ساختمان های MMI و MMXI به ترتیب شبیه MM و MMX هستند به جز آن هایی که بارهای داخلی شان نزدیک هسته مرکزی ساختمان مفروض شده است که مقدار بیشتری بتن در آن قسمت واقع شده است.
صرفه جویی در مصرف انرژی
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل انرژی در شکل 1 آمده است. ساختمان ها در سه اقلیم مدل شده اند و با دو نوع سیستم سازه ای قاب بتنی و قاب فولادی با دیوارهای خارجی یکسان مقدار صرفه جویی انرژی در آن ها برآورد شده است. در ساختمان های بتن مسلح با دیوارهای بتنی در رده آب و هوای سرد حداقل 17/5 درصد و در رده آب و هوای خنک حداقل 21 درصد و در آب و هوای ملایم حداقل 14 درصد در هزینه انرژی صرفه جویی می شود. در ساختمان های اسکلت فلزی با دیوارهای بتنی حداقل 14/5 درصد صرفه جویی دارد. در مرحله بعد ساختمان های مقایسه شده، با قاب ساختاری مشابه اما با دیوارهای متفاوت مورد بررسی قرار گرفته اند که در این بررسی تفاوت های کمی در صرفه جویی مصرف انرژی مشاهده می شود. نتایج نشان می دهد صرفه جویی بیشتر به علت دیوارهای برشی بتنی است.
بازسازی زمین و ایجاد سایت های پایدار
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد توسعه و استفاده از زمین های تخلیه شده یک استراتژی طراحی سبز است که نیاز به زیرساخت های جدید مثل جاده ها و فاضلاب ها را کاهش می دهد. اما ممکن است این مکان ها با مواد خطرناک ناشی از فعالیت های ساکنین قبلی آلوده شده باشند. به عنوان مثال پاک کننده های شیمیایی و پمپ بنزین ها به عنوان تولید کننده سطح بالایی از آلودگی زیر سطحی شناخته شده اند. چنین مکان هایی میدان قهوه ای نامیده می شوند. به منظور ایجاد توسعه مناسب سایت های میدان قهوه ای، باید خاک آلوده در محل و خارج از آن یا در گودال ها و محل های مستعد برای دفن زباله های شهری اصلاح شود. که بهتر است توسط سیمان تثبیت شود که این عمل باعث اجتناب از تولید مواد آلاینده ناشی از خاکبرداری و حمل و نقل شود و همچنین پتانسیل محل با مواد آلاینده از بین نرفته و فضاهای دفن ضایعات نیز حفظ می گردد. اصلاح خاک با اضافه کردن ترکیب سیمان پرتلند و آب به مواد آلاینده است که به صورت کپسول درآمده و در زمین فرو می رود. جمع آوری مواد خطرناک و آلاینده درون مصالح آلوده و کاهش غلظت آلودگی شان و همچنین تثبیت زمین، تأثیرات مثبتی را برای فونداسیون ساختمان ها و اساس جاده ها به همراه دارد چون باعث افزایش ظرفیت باربری خاک میشود.
ساخت بتن از مصالح و منابع و محتویات قابل بازیافت
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد مصالح بازیافتی تأثیر بسیاری در کاهش هزینه انرژی دارند و به دو صورت بیش از مصرف و پس از مصرف مورد استفاده قرار می گیرند. مصالح سیمانی مکمل مانند خاکستر بادی و گاز(بخار) سلیس و سرباره کوره ذوب آهن به عنوان مصالح بازیافت پیش مصرف در نظر گرفته می شوند. خاکستر بادی، محصول فرعی تولید الکتریسیته از ذغال سنگ است و سیمان سرباره از مذاب کوره آهنگدازی تولید می شود. بکارگیری بتن بازیافتی، بجای استفاده از سنگدانه های استخراج شده به عنوان مصالح بازیافتی پس از مصرف است. که منظور از بتن بازیافتی، بتن خرد شده می باشد. هر چند که آرماتور از فولاد بازیافت شده تهیه می شود اما آرماتور بخشی از بتن در نظر گرفته نمی شود.
به طور معمول سیمان پرتلند 7 تا 15 درصد بتن را تشکیل می دهد که 85 تا 90 درصد از انرژی مفروض را استفاده می کند. حال اگر مقاومت اولیه بتن از 7 روز بیشتر شده و به 28 روز برسد(به جز در موارد خاص) می توان مقدار سیمان پرتلند را در مخلوط بتن به حداقل رساند که این باعث کاهش اثرات زیست محیطی در جوانب مختلف خواهد شد. که ابتدا اقدامات احتیاطی ویژه بخصوص در آب و هوای سرد برای اطمینان از مقاومت بتن نیاز است.
راه دیگر برای به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی جایگزینی خاکستربادی و سیمان سرباره بجای سیمان پرتلند است. خاکستربادی معمولاً تا سطح 25 درصد و سیمان سرباره تا 60 درصد می تواند بجای سیمان در بتن مصرف شود که پس از استفاده از آن ها در بتن برای تعیین خواص بتن مشخص شده برای پروژه باید مورد آزمایش قرار گیرد.
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد همانطور که ذکر شد استفاده از بتن بازیافتی بجای سنگدانه ها در مخلوط بتن می تواند به عنوان مصالح بازیافتی باعث کاهش اثرات زیست محیطی و همچنین کاهش مصرف منابع گردد. باید دقت نمود در مناطق پر باران، بتن خرد شده مسیرها و پوشش بتنی پیاده روها ممکن است آلوده به نمک باشد که نامطلوب است و باعث ترویج خوردگی آرماتور در بتن می شود. مهندسین سازه با استفاده از سنگدانه های بازیافت شده از بتن خرد شده، در بتن سازه مخالفند. اما به هر حال می توان از بتن بازیافتی به عنوان خاکریز اطراف فونداسیون ها و زیرسازی پیاده روها استفاده نمود.
ساخت بتن از منابع و مصالح بومی
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد بکارگیری مصالح ساختمانی بومی و محصولات استخراج شده و ساخته شده در محل و استفاده از منابع بومی باعث کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از حمل و نقل است. که 10 تا 20 درصد از کل هزینه انرژی در پروژه را به خود اختصاص داده است. در این میان اگر سعی شود هزینه حمل و نقل به حداقل برسد، گامی مؤثر در جهت کاهش مصرف سوخت برداشته میشود. سنگدانه های بتنی یا از محل پروژه یا نزدیک به آن استخراج و در محل مونتاژ میشوند یا به صورت مخلوط آماده از کارخانجات به محل پروژه حمل می شوند. در حالتی که مصالح در محل پروژه مخلوط شوند. حمل سیمان از کارخانه سیمان است که معمولاً در فاصله 800 کیلومتری محل ساخت است و اگر به صورت بتن آماده به محل پروژه حمل شود باید از 80 کیلومتر بیشتر نباشد. سنگدانه ها نیز معمولاً در نزدیکی پروژه قابل دست یافتن است. پس در نتیجه استفاده از بتن نسبت به سایر مصالح ساختمانی می تواند مصرف انرژی را در زمینه حمل و نقل کاهش دهد.
تأثیر گرما و حرارت بر بتن
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد یکی از روش های کاهش مصرف انرژی، کم کردن جذب گرمای خورشید توسط سطح و بام ساختمان است. از آن جایی که بتن، رنگی روشن دارد استفاده از آن در سطوح ساختمان بالاخص بام آن می تواند تا حد زیادی نور خورشید را انعکاس داده و از جذب آن جلوگیری کند. SRI(Solar Reflectance Index) شاخص انعکاس خورشیدی است به طور متوسط بین 0/64 تا 78 است. SRI بتن 29 است و می تواند به عنوان بازتابنده بسیار خوبی عمل نماید بخصوص اگر سیمان مصرفی در آن سیمان پرتلند سفید یا سیمان سرباره باشد. برای پوشش بام های کم شیب می توان از مصالح شکسته و بازیافت شده قطعات بتنی پیاده روها و سنگفرش ها استفاده نمود. بنابراین استفاده از بتن، حتی به صورت بازیافتی در بام های ساختمان های میتواند تا حد زیادی به تهویه هوای داخل ساختمان و کاهش مصرف سوخت و انرژی کمک نمیاد.
دیگر امتیازات بتن
بتن ویژگی های پایدار دیگری را دارد که به طور مستقیم مربوط به مسائل ساخت و ساز نمی شود که میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ساختمان های بتنی در مقابل آتش سوزی، باد، طوفان، سیل، زلزله و خطر نمزدگی مقاوم هستند. علاوه بر اینکه ساختمان های بتنی بادوام و دارای عمر طولانی هستند، بعد از گذشت زمان می شود روی هسته و پوسته ساختمان بتنی، بازسازی صورت گیرد. علاوه بر آن میتوان قطعات خرد شده ساختمان بتنی تخریب شده را به عنوان مصالح بازیافتی بجای سنگدانه برای اساس مسیرها یا سنگریز ساختمانی مصرف نمود. که علاوه بر کاهش ضایعات ساختمانی، کاهش مصرف منابع را در پی دارد.
- انتشارات ترکیبات آلی فرار بتن کم است و باعث تنزل کیفیت هوای ساختمان نمی شود و می تواند با استفاده در کف، دیوارها و سقف ها، نیاز به مواد پوششی اضافی را تا حدی کم کند.
- استفاده از بتن نفوذپذیر(تراوا) در روسازی ها و پیاده روها سرعت و مقدار جریان آب باران شدید را کاهش می دهد. بتن تراوا شامل سنگدانه های درشت است که سنگدانه های ریز آن کم یا بدون سنگدانه ریز است و مقدار کمی خمیر سیمان برای پر کردن فضای خالی بین ذرات به کار می رود که بتن با حجم بالایی از پوکی و نفوذپذیری بالا به دست می آید و اجازه می دهد آب توسط آن به آسانی جاری گردد. در پیاده روها نیز استفاده از قطعات بتنی دارای حفره های بزرگ که پوشش گیاهی نیز می شود در آن رشد کند، هم می تواند زیبایی و حفظ طبیعت را در بر داشته باشد و هم می تواند مقدار و سرعت آب باران های شدید را کنترل نمیاد.
تأثیر بتن بر تغییرات اقلیمی
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد در این قسمت اجرای بتن و تأثیر آن بر اقلیم را نسبت به سایر مصالح ساختمانی بررسی می کنیم. برای ساخت هر ساختمان بتنی، بتن و مواد تشکیل دهنده آن برای تولید، نیاز به انرژی دارند که به نوبه خود در تولید دی اکسید کربن(CO2) نقش دارند. اما مقدار تولید دی اکسید کربن در طول ساخت بتن و استفاده از آن، به عنوان مصالح ساختمانی، نسبتاً کم است و مواد تشکیل دهنده آن نیاز به پردازش کمی دارند. آب، ماسه، شن و دیگر مواد تشکیل دهنده بتن، 90 درصد از وزن، آن را تشکیل می دهند(شکل شماره یک). روند استخراج شن و ماسه از معادن، خرد کردن سنگ، ترکیب کردن مصالح در کارخانه بتن و حمل و نقل به محل ساخت و ساز، نیازمند مقدار کمی انرژی است. بنابراین مقدار کمی هم دی اکسیدکربن را به جو و هوای محیط ساطع می کند. که اگر تولید به صورت محلی و با مصالح بومی باشد انرژی حمل و نقل را به حداقل می رساند. با توجه به عملکرد بتن حدود 7 تا 15 درصد وزن آن را سیمان تشکیل می دهد که مقدار متوسط آن 250 کیلوگرم بر مترمکعب است که وزن یک مترمکعب بتن برابر 2400 کیلوگرم است. مقدار دی اکسیدکربن مستقیماً مربوط به مقدار سیمان مصرفی است چون بخش قابل ملاحظه ای از تولید دی اکسیدکربن در طول ساخت سیمان تولید می شود. در طول چرخه عمر بتن، بازجذب محصول توسط فرآیند کربنات سازی خواهد بود. یک مطالعه تحقیقاتی برآورد کرده که بین 33 درصد تا 57 درصد از دی اکسیدکربن ساطع شده از عمل آهکی کردن، بازجذب از طریق کربنات سازی از سطوح بتنی، بیش از یک چرخه زندگی صدساله خواهد بود.
طبق یک مطالعه پژوهشی، انرژی تولید بتن با سایر مصالح ساختمانی رایج برای استخراج مواد خام، حمل و نقل و ساخت، مقایسه شده است. نمودار شماره 2 خلاصه ای از مطالعه را بیان می کند. که نتیجه می دهد انرژی مورد نیاز برای تولید یک تن متریک بتن مسلح 2/5 Gj/t و برای فولاد 30 Gj/t است. مطالعه مشابه، مقایسه انتشار دی اکسیدکربن از چندین مصالح ساختمانی متفاوت در هر متر یک تن(1000 کیلوگرم)، برای ساخت یک ساختمان مسکونی است. که نتیجه خلاصه شده آن به شرح زیر میباشد:
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان در این خصوص مینویسد دی اکسیدکربن ساطع شده از تولید 147 کیلوگرم بتن و 3000 کیلوگرم فلز و 127 کیلوگرم چوب با یکدیگر برابر است. سیتستم های ساختمانی بتنی مانند بتن عایق بندی و بتن شیب بندی، ترکیب عایق و جرم حرارتی مفید انرژی انرژی سیستم های دیوار هستند که در طول عمر ساختمان، صرفه جویی انرژی و انتشار کم دی اکسیدکربن را در بر دارد. تحقیق دیگری انتشار دی اکسیدکربن را از ساختمان تصرف شده با سازه های فلزی و بتنی را بر اساس هر مترمربع مقایسه می کند. دی اکسیدکربن تولید شده از 550 کیلوگرم بتن در هر مترمربع از سطوح، برابر با دی اکسیدکربن تولید شده از 620 کیلوگرم فولاد ساخته شده به ازاء هر مترمربع از مساحت سطوح است.
مهمتر از آن، همانطور که قبلاً مورد بحث قرار گرفته بود دیوارهای بتنی و سیستم کف با بتن عایق بندی، بتن شیب بندی، بتن پیش ساخته، انرژی را در طول چرخه عمر ساختمان ذخیره می کندو انتشار دی اکسیدکربن نیز نسبت به سایر مصالح کمتر می باشد. مطالعه پژوهش دیگری عملکرد ساختمان ها را در مصرف انرژی نشان می دهد. کاهش مصرف انرژی برای سازه های بتنی و فلزی و چوبی با دیوار بتنی مقایسه شده است. که به علت سیستم دیوار بتنی کاهش مصرف انرژی بیش از 17 درصد است. به عنوان مثال یک ساختمان چوبی باید با چوب 2 در 12 و عایق R38 ساخته شود تا عملکردی شبیه یک ساختمان بتنی با دیوار بتنی عایق دار متشکل از 15 سانتی متر بتن و دو لایه عایق سفت به ضخامت 5 سانتی متر داشته باش.
نتیجه گیری
هلدینگ آسیا مواد شاهرود در زمینه فروش سیمان اینطور نتیجه میگیرد که پس از تحقیقات انجام شده، این نتیجه حاصل می گردد که بتن در مرحله تولید و بکارگیری و حتی پس از عمر مفید خود باعث کاهش مصرف انرژی و کاهش اثرات زیست محیطی میگردد. بتن نسبت به سایر مصالح ساختمانی، ذخیره انرژی بیشتری را در زمینه استخراج مصالح، حمل و نقل، تولید و بهره برداری دارد و در طول چرخه عمر خود، علاوه بر دوام و مقاومت بالا، باعث کاهش مصرف سوخت از جهت انعکاس حرارت و جرم حرارتی مفید دارد. پس از پایان عمر بتن و تخریب ساختمان های بتنی نیز میتوان از بتن خرد شده به عنوان مصالح بازیافتی استفاده نمود. با توجه به مطالب بیان شده می توان اظهار داشت استفاده از بتن گامی مؤثر در جهت ذخیره انرژی و کاهش تأثیرات زیست محیطی می باشد و بتن می تواند در جهت توسعه پایدار و حفظ منابع و طراحی سبز، مصالح مناسبی باشد. و توجه به این امر برای مهندسین، معماران و تولیدکنندگان بتن الزامی است.
مراجع
Marceau, M.L, and VanGeem, M.G., Modeling Energy Performance of Concrete Buildings for LEED-NC
Version 2.2: Energy and Atmosphere Credit 1, SN2880a, Portland Cement Association, Skokie, Illinois, USA,
2007a, 55 pp.
2. M. Alsamsam,the paper of Sustainable High Performance Concrete Buildings.
3.Freeman, H.M., and Harris, E.F., Hazardous Waste Remediation: Innovative Treatment Technologies,
Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, Pennsylvania, USA, 1995,361 pp.
4. Marceau, M.L, Nisbet, M.A., and VanGeem, M.G., Life Cycle Inventory of Portland Cement Concrete, SN30ll,
Portland Cement Association, Skokie, Illinois, USA, 2007, 121 pp.
5. Marceau, M.L, and VanGeem, M.G., Solar Reflectance of Concretes for LEED Sustainable Sites Credit: Heat
Island Effect, SN2982, Portland Cement Association, Skokie, Illinois, USA, 2007, 94 pp.
6. Marceau, M.L, Nisbet, M.A., and VanGeem, M.G., Life Cycle Inventory of Portland Cement Concrete, SN30ll,
Portland Cement Association, Skokie, Illinois, USA, 2007, 121 pp.
7. Pade, Claus et al. “The CO2 Uptake of Concrete in the Perspective of Life Cycle Inventory,” Interuational
Symposium on Sustainability in the Cement and Concrete Industry, Lillehammer, Norway, September
2007.
8. Pentalla, Vesa, Concrete and Sustainable Development, ACI Materials Journal, September-October 1997,
American Concrete Institute, Farmington Hills, Michigan, 1997.
9. Guggemos, A. A. and Horvath, A., Comparison of Environmental Effects of Steel- and Concrete-Framed
www.cementechnology.ir
cement technology